Få hjälp med Arvskifte

Få hjälp med Arvskifte

När bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket ska ett arvskifte upprättas.

Det är ett privat avtal mellan dödsbodelägarna där det bestäms hur arvet ska fördelas efter att alla skulder har betalats. Även andra viktiga omständigheter såsom skatt, tillkommande kostnader, förskott på arv, reglering av utlägg och deklarationsansvarig ska framgå av ett arvsksifte.

Banken, Lantmäteriet, bostadsrättsföreningar och andra tredje parter måste se en arvskifteshandling som är underskriven av alla dödsbodelägare innan det kan göra överföringar eller ägarbyten.
470+ Nöjda Kunder

Genom åren har jag hjälpt över 470 kunder med familjejuridiska ärenden.

Kostnadsfri Rådgivning

Jag svarar på dina frågor och funderingar.

9 av 10 Rekommenderar

De flesta är nöjda med min hjälp och skulle rekommendera mig till andra.

Arvskifte

Pris från 8 990 kr inkl. moms.

Måste ett arvskifte göras?
När det finns fler än en dödsbodelägare krävs att man har en arvskifteshandling (utöver en registrerad bouppteckning) för att skiftet ska kunna verkställas och tillgångarna ska kunna överföras från dödsboet till arvingarna. Det är ett dokument som exempelvis banken, Lantmäteriet, bostadsrättsföreningen och Trafikverket kommer vilja se innan de godkänner ägarbyten.
När ska ett arvskifte göras?
Det finns inga regler kring när arvskiftet måste göras eller hur lång tid det får ta. Vanligtvis görs ett arv­skifte när boupp­teck­ning­en är re­gi­stre­rad hos Skatteverket och boet är redo för för­del­ning.

För att kunna upprätta ett arvskifte måste alla dödsbodelägare vara överens om hur boet ska skiftas och avvecklas.
Kan vi dela arvet hur vi vill?
Utgångspunkten är att dödsbodelägarna ska få ett värde som motsvarar deras andelar i dödsboet. Hur stor andel man har rätt till beror på omständigheterna, såsom om det finns ett testamente, vilka släktingar den avlidne hade och vilka som finns kvar vid livet.

I vissa fall kan det finnas egendom som är svår att dela på. Då kan man antingen samäga egendomen eller så betalas en mellanskillnad mellan dödsbodelägarna.

Är dödsbodelägarna överens kan de också välja att inte utgå ifrån deras andelar utan istället göra en annan fördelning som de anser är rimligt.
Om vi inte är överens?
Är dödsbodelägare inte överens kan domstolen utse en särskild skiftesman som kan åstadkomma ett tvångsskifte. Detta kan snabbt bli mycket dyrt och i och med att kostnaden betalas av dödsboet blir det mindre arv att fördela.
Vad händer om den avlidne var gift/sambo?
Innan arvskiftet måste det i vissa fall göras en bodelning. Vid bodelning delas giftorättsgods alternativt samboegendomen mellan dödsboet och den efterlevande maken/makan/sambon.

När bouppteckning och en eventuell bodelning ägt rum är det dags för ett arvskifte och dödsboets tillgångar fördelas till arvingarna. Bodelningen kan upprättas i samband med arvskiftet i samma handling.
Ska arvskiftet registreras?
Till skillnad från en bouppteckning ska en arvskifteshandling inte registreras. Det är inte en offentlig handling utan ett privat avtal mellan dödsbodelägarna.

Arvskiftet måste dock vara skriftlig och signerad av samtliga dödsbodelägare. Det är också viktigt att förvara arvskiftet på ett säkert ställe för det fall det behövs igen i framtiden.

Hur går det till?

Steg 1
Kostnadsfri rådgivning

Du kan enkelt boka in ett kostnadsfritt telefonsamtal på 20 minuter med mig där vi går igenom er situation.

Steg 2
Avtalsmöte

Önskar ni hjälp så bokar vi in ett nytt telefonsamtal eller videomöte för genomgång inför upprättning av avtal. 

Steg 3
Leverans

Jag upprättar dokumenten och återkopplar till er när allt är klart. Därefter skriver ni ut och signerar. Klart!

Laura Sofy

Familjejurist

Jag är utbildad jurist med 8 års erfarenhet med juristexamen från Uppsala universitet (2016). Jag har haft möjlighet att arbeta inom olika humanjuridiska rättsområden - allt från migrationsrätt till straffrätt, men det är just familjerätt som jag har fäst mig vid.

Att göra krånglig vardagsjuridik lättare för privatpersoner, speciellt i situationer som ofta upplevs som jobbiga både juridiskt och personligt, ger mig en stark känsla av genuin glädje och mening i livet. Det är viktigt för mig att känna att jag gör skillnad i någon annans liv, varför jag lägger stor vikt vid att du ska känna dig trygg och säker hos mig. Det handlar om ömsesidig tillit.

Jag värdesätter det förtroende du ger mig och ser därför till att du får personlig och professionell kontakt med mig, oavsett vilket behov du har.

Låt mig bli din personliga familjerättsjurist genom livets olika skeden, i både glädje och sorg.

Omdömen
quote icon

Laura gjorde ett väldigt kompetent intryck. Hon lyssnade och föreslog bra lösningar som jag inte visste fanns. Jag kommer definitivt att anlita henne till de avtal som jag ska upprätta.

Nicklas
Oktober 21, 2023
quote icon

Laura Sofy var mycket trevlig, kompetent och service-minded. Hon besvarade alla mina frågor och funderingar och tog initiativ till att informera mig om saker som jag inte hade tänkt på/hade kunskap om. Jag är mycket nöjd med det varma och kompetenta bemötande som jag fick.

Michael
Januari 11, 2023
quote icon

Jag befann mig i en väldigt stressig situation och juristen hjälpte mig så mycket och förklarade allt tydligt för mig. När samtalet var över hade jag en tydlig bild av min situation och kände mig lugnare. Jag är väldigt tacksam för hjälpen jag fick!

Anette
November 23, 2022