Få hjälp med Bodelningsavtal

Få hjälp med Bodelningsavtal

Ett bodelningsavtal bör alltid upprättas vid skillsmässa och separation.

Utan ett bodelningsavtal kan den andra parten vid ett senare tillfälle kräva att den har rätt till en del av din egendom. Detta kan lätt leda till tvister då tillgångarnas värde kan ha ändrats under tiden.

Det är därför viktigt att upprätta ett bodelningsavtal så snabbt som möjligt, både för makar och sambor.
470+ Nöjda Kunder

Genom åren har jag hjälpt över 470 kunder med familjejuridiska ärenden.

Kostnadsfri Rådgivning

Jag svarar på dina frågor och funderingar.

9 av 10 Rekommenderar

De flesta är nöjda med min hjälp och skulle rekommendera mig till andra.

Bodelning

Pris från 5 990 kr inkl. moms.

Varför måste vi upprätta ett bodelningsavtal?
Makar måste enligt lag upprätta ett bodelningsavtal för att slutrelegera kring deras förmögenhetsförhållanden. Det är viktigt att släcka giftorätten så snabbt som möjligt. Annars kan man vid senare tillfälle kräva bodelning och hävda att man har rätt till halva värdet av den andra makens egendom. Detta kan lätt leda till tvister då tillgångarnas värde kan ha ändrats under tiden.

Även för sambor är det givetvis viktigt att fastställa att ni delat på samboegendomen er emellan. Att upprätta ett bodelningsavtal är inte obligatoriskt för sambor men rätten att begära bodelning finns kvar under ett år från det att samboförhållandet avslutades.

Bodelningsavtaler fungerar dessutom som en överlåtelsehandling som måste visas till banken för att ni ska kunna ta nya lån eller överta det befintliga bolånet ensam. Lantmäteriet och bostadsrättsföreningen vill också se ett bodelningsavtal för att ändra lagfart och ägandet om en av er tar över en fastighet/bostadrätt. Detta är vanligtvis fallet även om man har ett äktenskapsförord eller samboavtal som utesluter rätten till giftorättsgods eller samboegendom helt och hållet. Ägandet måste ändå fastställas.
Behöver vi hjälp med bodelningsavtalet?
Man kan upprätta ett bodelningsavtal själv. Är ni överens eller har en egen bodelningslikvid (mellanskillnad som ska betalas) är det lätt att dra slutsatsen att det är enkelt att skriva ett eget bodelningsavtal. Det är dock viktigt att skatt- och andelsberäkningarna i avtalet görs korrekt och att överenskommelsen formuleras så att ingen av parterna kan vid senare tillfälle hävda att bodelningen var oskälig eller att hen inte visste vad som gällde.

Bodelningsregler och -beräkningar, som man behöver ta hänsyn till vid en bodelning, kan vara komplexa och invecklade, varför det är bra att ta hjälp av en opartisk jurist. Du kan annars komma att betala en för hög eller motta en för låg bodelningslikvid.
Vad är ett bodelningsavtal?
I ett bodelningsavtal bestäms hur tillgångarna ska delas upp mellan makarna eller samborna. Det är en förteckning över vad parterna äger, vilka skulder parterna har och hur dessa ska delas. I vissa fall, till exempel när en part har mer tillgångar än den andra eller ska köpa den andres andel av gemensam egendom, kan beräkningen leda till att en mellanskillnad, bodelningslikvid, ska betalas.

Det är viktigt att bodelning täcker alla relevanta tillgångar och skulder och att beräkningen görs på ett korrekt sätt. Saknar man ett bodelningsavtal så finns det inget bevis på att en bodelning har skett. Då kan den andre parten kräva bodelning senare igen trots att man redan gjort upp sinsemellan eller hävda att bodelningen som gjorts varit oskälig.

Som makar bör ni upprätta ett bodelningsavtal direkt efter att ni ansökt om skilsmässa. Som sambor kan ni upprätta ett bodelningsavtal direkt efter att ni separerat.
Ska allt delas?
För makar är utgångspunkten att samtliga tillgångar som makarna haft eller införskaffat under äktenskapet, dvs giftorättsgods, ska delas lika. I vissa fall kan man ha mottagit gåvor eller arv i form av enskild egendom, vilket innebär att dessa tillgångar inte ska ingå i bodelningen. Makarna kan också ha ett äktenskapsförord som utesluter vissa eller alla tillgångar från en eventuell bodelning.

För sambor är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som samborna har införskaffat för gemensamt bruk som är samboegendom och ska hälftendelas. Man tar inte hänsyn till vem som står som ägare, eller vem som betalat - värdet delas lika så länge det inte finns något samboavtal. Allt annat är respektive sambos enskild egendom som hålls utanför bodelningen.
Under pågående äktenskap
Makar kan också upprätta ett bodelningsavtal om de vill omfördela tillgångar och skulder under ett bestående äktenskap utan somliga skattekonsekvenser. Det är ofta ett enklare och billigare sätt, än ett köpekontrakt eller gåvobrev, att överlåta tillgångar mellan makar.

För att kunna göra en sådan bodelning måste man först göra en anmälan till Skatteverket. När anmälan har registrerats kan man upprätta bodelningshandlingen och därefter ska även själva bodelningshandlingen skickas till Skatteverket för registrering.

Bodelningsavtalet måste visas till alla inblandade parter såsom Lantmäteriet, bostadsrättsföreningen och/eller banken på samma sätt som vid skilsmässa, för att själva ägandet ska kunna ändras.
Vid dödsfall mellan makar/sambor
Bodelning kan ske med anledning av att den ena maken har avlidit. Vid dödsfall sker bodelning oftast enbart om det finns särkullbarn som har rätt att få sitt arv direkt.

Viktigt att komma ihåg att den efterlevande kan begära att få behålla hela eller en del av sitt giftorättsgods vid en sådan situation. Detta kallas för jämkning vid bodelning. Det är endast den efterlevande som kan begära jämkning, dödsboet har inte samma möjlighet. Jämkning är särskilt aktuellt om den efterlevande har mer tillgångar än dödsboet.

En bodelning på grund av dödsfall görs vanligtvis i samband med arvskiftet efter att bouppteckningen är registrerad.

För sambor ska en bodelning vid den ena sambons dödsfall göras enbart om den efterlevande sambon begär det.

Hur går det till?

Steg 1
Kostnadsfri rådgivning

Du kan enkelt boka in ett kostnadsfritt telefonsamtal på 20 minuter med mig där vi går igenom er situation.

Steg 2
Avtalsmöte

Önskar ni hjälp så bokar vi in ett nytt telefonsamtal eller videomöte för genomgång inför upprättning av avtal. 

Steg 3
Leverans

Jag upprättar dokumenten och återkopplar till er när allt är klart. Därefter skriver ni ut och signerar. Klart!

Laura Sofy

Familjejurist

Jag är utbildad jurist med 8 års erfarenhet med juristexamen från Uppsala universitet (2016). Jag har haft möjlighet att arbeta inom olika humanjuridiska rättsområden - allt från migrationsrätt till straffrätt, men det är just familjerätt som jag har fäst mig vid.

Att göra krånglig vardagsjuridik lättare för privatpersoner, speciellt i situationer som ofta upplevs som jobbiga både juridiskt och personligt, ger mig en stark känsla av genuin glädje och mening i livet. Det är viktigt för mig att känna att jag gör skillnad i någon annans liv, varför jag lägger stor vikt vid att du ska känna dig trygg och säker hos mig. Det handlar om ömsesidig tillit.

Jag värdesätter det förtroende du ger mig och ser därför till att du får personlig och professionell kontakt med mig, oavsett vilket behov du har.

Låt mig bli din personliga familjerättsjurist genom livets olika skeden, i både glädje och sorg.

Omdömen
quote icon

Laura gjorde ett väldigt kompetent intryck. Hon lyssnade och föreslog bra lösningar som jag inte visste fanns. Jag kommer definitivt att anlita henne till de avtal som jag ska upprätta.

Nicklas
Oktober 21, 2023
quote icon

Laura Sofy var mycket trevlig, kompetent och service-minded. Hon besvarade alla mina frågor och funderingar och tog initiativ till att informera mig om saker som jag inte hade tänkt på/hade kunskap om. Jag är mycket nöjd med det varma och kompetenta bemötande som jag fick.

Michael
Januari 11, 2023
quote icon

Jag befann mig i en väldigt stressig situation och juristen hjälpte mig så mycket och förklarade allt tydligt för mig. När samtalet var över hade jag en tydlig bild av min situation och kände mig lugnare. Jag är väldigt tacksam för hjälpen jag fick!

Anette
November 23, 2022